la filosofia del meu blog: minuscul i minimal

hola a tothom i totdon, hola a totes les persones que em visiteu i/o visitareu aquest blog. creo avui aquest nou blog per fer campanya per la desaparicio de les lletres majuscules i dels accents, i per fer-ho, em maniesto: minuscul, sense accent, i de manera minimalista, es a dir, amb text pla i sense gaires artificis. diguem que mantindre l'estetica i l'etica d'aquest blog mentre pugui o vulgui fer-ho, i ho vull fer en catala, no un catala normatiu, com es de suposar, si no un catala imaginari, un somni d'una nit d'estiu en que vaig imaginar la meva llengua en minuscules, sense accents i amb millor fluidesa del llenguatge. aixo em planteja molts reptes, com l'us de la dieresi o la ela geminada, pero sobretot els nostres estimats accents que ens permeten donar una entonacio o altra a la paraula, per tant, canviant-ne el significat. i ara que he posat un guio, veig que per la comprensio total es necessaria la puntuacio, com els punts, les comes i els guions. en canvi, no veig utils els accents perque interrompen tan la lectura, com l'escriptura. i en aquest llegir i escriure, ens veiem avui en dia amb el llenguatge "whatsapp" en que tot se simplifica, i s'obliden fins i tot els signes d'interrogacio per fer preguntes. la gent no utilitza ni signes d'admiracio per exclamar, ni signes d'interrogacio per preguntar... sera que la gent ens hem tornat uns "mandrosos"? utilitzare cometes "" i signes d'interrogacio i d'exclamacio, em semblen necessaris per donar emfasi, o questionar, vet aqui que sona estrany questionar sense dieresi... pero si vull ser fidel als meus principis, haure d'escriure aquestes paraules sense elles.

sabut es que en la llengua anglesa no hi ha accents, o si? ben mirat, hi ha accents de la parla, segons la procedencia o accent dialectal del parlant, pero no hi ha el que els espanyols anomenen "tilde", es a dir, l'accent tipografic, o la grafia de l'accent. no soc linguista, ni filoleg, ni res d'aixo. aixi es que si veieu algun error garrafal en les meves linies, no us espanteu. soc aficionat a la poesia, i la meva pretensio, o la filosofia d'aquest nou blog ha de ser la de ser: fluid en l'escriptura, agil i rapid en el fet de penjar els escrits, posts o articles que vagi publicant, o en la difusio que en fare, etc.

porto anys pensant en fer campanya per la fi de les lletres majuscules. les majuscules no fan sino entorpir el ritme d'escriptura i de lectura. en catala i en general les llengues romaniques o romanç, s'utilitzen les lletres majuscules per noms propis de persones, noms geografics o topografics, marques, patents, despres del signe de puntuacio que son: el punt i seguit, el punt i apart, els dos punts, el punt i coma, els punts suspensius, els signes d'exclamacio i de pregunta. potser em deixo suposits. pero com ha he dit no soc filoleg, per tant, demanare que se'm perdonin algunes inexactituds.

aquest blog esta fet per pensar la lectura i l'escriptura. tambe esta pensat per pensar en economia del llenguatge, que no te perque ser quelcom negatiu, si no una manera d'economitzar, fins i tot en tinta, pero sobretot en maldecaps. cada vegada que utilitzem les majuscules en el teclat, hem de fer servir la tecla que te la fletxa cap amunt (la tecla mays, mayus, mayuscules, o bloq. mayus.), en angles "shift". veieu? a mida que escric vaig descobrint les tecles que crec necessaries per escriure, com es el cas dels parentesi (crec que son utils per aclarir conceptes), perque no interfereixen en la lectura, en canvi, son explicacions, o especificacions que crec necessaries.

una tema que m'interessa del llenguatge es el llenguatge inclusiu, o no-sexista, o amb perspectiva de genere. tindre en compte totes aquestes coses quan escrigui. no se si ho aconseguire, pero vull intentar-ho, i fer-ho de la millor manera que se, que es escrivint i publicant els meus articles, perque els comenteu, els critiqueu, els difoneu, o en feu el que cregueu convenient.

ha nascut "minuscul i minimal". no vull publicar aquest primer article, si no es defenent el minimalisme amb el que esta pensat. sense gaires formats, sense gaires artificis, sense gaires filigranes, sino pla, lleguer, digerible, auster (si se'm permet). perque quan entrem en modificar els formats entrem en una espiral que no te fi, i sempre podem anar afegint coloraines, mides, tipus, grandaries, i altres elements estrafolaris, que complicaran la lectura agil, rapida i mes comprensiva del blog.

queda, doncs, inaugurat el meu blog minuscul i minimal, amb aquesta filosofia que preten renovar el paradigma de l'escriptura i la lectura, en catala, sense cap altre ambicio que la de ser un blog mes, que no vol imposar cap model linguistic, ni gramatica, ni diccionari, ni res de res, sino crear pel fet de crear, amb la intencio d'arribar on calgui arribar, i qui sap si fer alguns amics/amigues, i una colla de seguidors/es, amb qui compartir inquietuds i caminar vers un futur lliure d'entrebancs a l'hora de llegir i escriure amb llibertat d'expressio.

dani ferrer teruel,

centelles (osona, barcelona, catalunya, península ibèrica, europa, el món, l'univers),

29/11/2020.

Comentaris